Rituály a posvátná místa

Rituály a posvátná místa

Termín: 1. srpna—19. září, 2012

Vernisáž: 1. srpna 18:00 h

Úvodní slovo: Barbara Benish

Vystavující: Jan Petránek, Natalia Vasquez, Alejandro Gomer de Tuddo (Mexico), Veronika Richterová (CZ), Drew Martin (USA)

Otevírací doba: ST —NE | 10:00—16:00 (od 1. září PÁ—NE | 10:00—16:00)

Rituály a posvátná místa

Výstava „Rituály a posvátná místa“ je inspirována sbírkou posvátných, děkovných hliněných postav a terakoty, pocházející z vesničky Molela v jižní Rajasthan v Indii. Za poslední desetiletí byly tyto postavy nasbírány Janem Petránkem, českým cestovatelem, fotografem a zapáleným sběratelem tradičního indického lidového umění. Postavy jsou vyrobeny z hlíny, která pochází z posvátné hory, nedaleko Molely, z místa, kam se turista nikdy nedostane – z místa používaného na náboženské obřady.

V jejich surové jednoduchosti je smysl jejich existence. Byly používány po staletí pro staré obřadní hinduistické rituály, v podstatě jsou posvátnými již od jejich vzniku. Jak popisuje Petránek „Hrnčíři jsou hluboce věřící lidé a každý krok procesu, jinak automatického, je určitý způsob rituálu. Koncentrovaná práce je zesílena ceremonií hrnčířského kruhu, blízkost obřadního ticha během točení se kola a modlitba k bohu Ohně. Podobným stylem má i prodej děkovných předmětů svůj rituál: světlo na počest sochy svítí a oběť je tomu všemu přítomná. Během těchto slavností se socha umístí na hlavu a ramena kupujícího, který je opatrně odnese. I sebemenší poškození by bylo v rozporu s celým obřadem, socha by ztratila svůj význam a z hlediska rituálů by byla nepoužitelná.“

Petránkovy fotografie doprovázejí instalace vybraných děkovných postav s pokusem zdůraznit hluboké obřadní ticho, které se vznáší nad posvátnou horou, nedaleko Molely.

 

 

Fotografie

Vernisáž

Rituály a posvátná místa

Výstava