V prostřed

In The Middle

3. června – 1. srpna 2010

Vernisáž: čtvrtek 3. června od 17:30 hodin

Andrasz Böröcz (Hungary/USA), Barbara Benish (USA/CZ), Ilona Németh (Slovakia/Hungary), Ivan Kafka (CZ), Irena Kelečević (Serbia), Kasia Kmita (PL), Miodrag Krkobabić (Serbia)

Střední Evropa je tradičně chápána jako rozcestí mezi Východem a Západem, v průběhu dějin byla multikulturní oblastí, ale také obětí ziskuchtivých režimů. Zda mezi kulturami středoevropských států existuje soudržnost i nadále, či nikoliv, je otázkou k diskusi, avšak jejich názory na svět představují jistě jedinečný pohled na současné globalizované hospodářství.

Ivan Kafka je za posledních 25 let svými instalacemi znám pro své suše politické a sociální odkazování. Sociální kritika je také blízká mladé polské umělkyni Kasii Kmitu, která ve své tvorbě, papírových vystřihovánkách, zpochybňuje „výdobytky“ současného výtvarného umění. Smělými kombinacemi univerzálních znaků, se surovostí lovičských vystřihovánek vyslovuje potřebu definování fenoménu nové lidovosti. Ilona Nemeth ze Slovenska je v Čechách známa satirickými a ostrými sociálními vizuálními komentáři.

Dalším z vystavujících je Miodrag Krkobabić, z mladší generace umělců, pocházející z bývalé Jugoslávie. Jeho práce je humorná s politickou kritikou. András Böröcz, maďarský umělec nyní se sídlem v New Yorku a Barbara Benish, americká umělkyně se sídlem v České republice, jsou ve středu dvou kultur. Přistěhování a přemístění je současné nové paradigma pro ukotvení se starými metaforami.